Verdronken Zwarte Polder
zorgen voor een grote diversiteit aan planten en dieren.
4504 PK
Nieuwvliet
Praktische informatie Verdronken Zwarte Polder
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Erfgoed
-
Afbeelding
Honden aangelijnd toegestaan
-
Afbeelding
Vogelrijk
-
Afbeelding
Neem verrekijker mee
-
Afbeelding
Parkeerplaats aanwezig
-
Afbeelding
Geopark Schelde Delta
-
Afbeelding
Leuk voor kinderen
Over het gebied
De Verdronken Zwarte Polder heeft het allemaal: een cultuurhistorisch verhaal, verschillende landschapstypes, zoals slikken, schorren en duinen en een grote diversiteit aan planten en dieren. Wie zoekt naar afwisseling, moet dit gebied bezoeken. Wil je weten waar de naam vandaan komt? Het gebied is letterlijk een verdronken polder. In 1623 was de Zwarte Polder aangelegd. Deze polder overstroomde in 1802. Hier heeft het gebied de naam: Verdronken Zwarte Polder aan te danken.
Verdronken Zwarte Polder is één van de 40 Geosites die onderdeel uitmaken van UNESCO Geopark Schelde Delta.
51.386162952882, 3.4397292137146
Je bezoek
Parkeren kan aan de Zeedijk. Kijk voor de parkeerinformatie op de website van de Gemeente Sluis. Vanaf de Zeedijk is het gebied goed te overzien. De wandelroute (2,5 km) start vanaf verschillende punten langs de zeedijk. Door het gebied loopt ook een ruiterroute.
Flora & fauna
Diversiteit
De Verdronken Zwarte Polder bestaat uit veel verschillende soorten landschapstypes. De overgangen- van zand naar klei en van zout naar zoet maken dat er veel plantensoorten groeien in de Verdronken Zwarte Polder. In het duin staan vlier, meidoorn, sleedoorn, duindoorn en diverse rozen. Hier broeden zangvogels als nachtegaal en roodborsttapuit. Aan de strandkant ontwikkelen nieuwe duinen. In de zeereep groeien blauwe zeedistel, zeevenkel en strandbiet.
Schorrengebied
In het schorgebied broeden onder andere tureluur, bontbekplevier, scholekster en bergeend. Naast de bekende schorplanten als lamsoor, zulte en zeekraal groeien er planten als het laksteeltje en strandduizendguldenkruid. Zeldzame zangvogels als de grauwe gors en de graszanger worden hier met regelmaat gezien.
Beheer
Het oostelijke schor wordt jaarrond beweid met een kudde Drentse heideschapen. Zij houden samen met de konijnen het gras kort. Hierdoor krijgen zeldzame plantensoorten een kans om te groeien. Onlangs is de sluftergeul uitgediept en met het vrijkomende zand zijn nieuwe duinen aangelegd in het westelijker gelegen nieuwe natuurgebied de Herdijkte Zwarte Polder. Daar is ook recent een roofdierwerend raster aangelegd en het broedeiland voorzien van een nieuwe laag schelpen. In het westelijke deel broeden bontbekplevieren en dit stukje strand wordt dan ook zodanig beheerd en beschermd.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!